Nyhet från Tenmat. Brandskydd för ventilerad takfot med flamskydd

Tenmat System Mark2 - takfot

Premiär – Tenmat System Mark 2

System Mark 2 från Tenmat är ett helt nytt brandskydd för ventilerad takfot – med flamskydd. Tenmat Mark 2 består av ett massivt svällband och ett finmaskigt, hållfast aluminiumnät för skydd av luftspalter i takfot.

I händelse av en brand förseglar det breda, brandsvällande bandet luftspalten. Samtidigt fastnar sticklågor, gnistor och värme effektivt i det finmaskiga insektsnätet av metall, som fungerar som ytterligare en barriär mot lågorna – och begränsar risken för brandspridning via luftspalten vidare in till vinden.

Godkänd och bedömd

Tenmat Mark 2 kan i det utförande som beskrivs i tillhörande montageanvisning användas för att uppfylla avsnitt 5:535 i BBR. (BTU 210125).

 

Det brandsvällande bandet är bedömt och godkänt av Byggvarubedömningen och även bedömt av SundaHus, samt listat i Svanens Husproduktportal och därmed godkänt att använda i Svanenmärkta byggprojekt.

Nätet hindrar sticklågor

Det obrännbara nätet av aluminium är en viktig del i systemets funktion. Nätet skall fästas direkt bakom eller direkt framför det brandsvällande bandet. Infästningen av nätet är mycket enkel. Man använder bara en häftpistol och fäster upp nätet med häftklammer.

 

Det är rekommenderat att i största möjliga mån placera nätet direkt bakom det brandsvällande bandet, in mot vinden, då brandtester visat på fler fördelar med den placeringen.

Tenmat System Mark2 - installation takfot

Snabbt & smidigt montage

  • När 30 minuter brandmotstånd är föreskrivet kan nätet monteras antingen direkt framför, eller direkt bakom det brandsvällande bandet .
  • När 60 minuter brandmotstånd är föreskrivet ska metallnätet monteras direkt bakom det brandsvällande bandet.
  • Brandtätningssystemet Mark 2 är testad för luftspalter ända upp till 50mm. Det massiva, brandsvällande bandet är även förlåtande mot eventuella ojämnheter i luftspalten.
Copy of Tenmat Ventilerade Brandstopp - 30 min

Rekommendation

För att uppnå ett brandskydd med tillfredsställande funktion i takfoten är det viktigt att hela konstruktionen runt själva brandskyddet är robust och att även konstruktionen håller samma brandklass. Konstruktionen måste vara dimensionerad för att bibehålla brandmotståndet och positionen under hela brandförloppet. Tenmat Mark 2 är således en del av lösningen för att uppfylla brandmotståndet i enlighet med BBR.

 

Vi rekommenderar att du alltid konsulterar ansvarig brandkonsult eller ingenjör innan beställning och/eller montage sker. Detta för att säkerställa önskad funktion i enlighet med allmänna råden i BBR 5:535.

Kontakta oss

Vänligen kontakta oss för ytterligare information, konsultation eller prisförfrågan. Att förstå och förklara hur brandskydd fungerar och ska monteras är inte alltid enkelt, och vi står därför till din tjänst med teknisk support.

Relaterade produkter

Kontakta oss

Vi har lång erfarenhet av brandskydd och guidar era hela vägen från inköp, till installation och underhåll.

Känn dig trygg. Vi har R-licens.

Ett bevis på vårt arbete med etik, hållbart företagande, god företagskultur som leder till samhällsutveckling, där omtanke och ärlighet utgör viktiga ledstjärnor i ett medmänskligt företags- och samhällsklimat.

jurica-koletic-7YVZYZeITc8-unsplash@2x

Peter Ekström

Group 4005

Sofie Järvinen

jurica-koletic-7YVZYZeITc8-unsplash

Tobias Chevalier

Typgodkänt Brandskydd för Luftspalter - Brandklass EI 30 / EI 45. Testad & bedömd av KIWA, DBI & RISE. Uppfyller Boverkets Byggregler (BBR)


This will close in 75 seconds