Tenmat Ventilerade Brandstopp för takfötter möjliggör en kostnadseffektiv och enkel lösning för att brandtäta luftspalter. Brandtätningen består av ett svällband som expanderar kraftigt redan vid låga temperaturer och som är förlåtande för ojämnheter i luftspalten.

Tenmat Ventilerade Brandstopp

Tenmat Ventilerade Brandstopp för takfot levereras på rulle

Brandskydda takfoten med Tenmat Ventilerade Brandstopp

Det ventilerade brandstoppet används där man vill behålla den ventilerade luftspalten och samtidigt utforma takfoten så att omfattande brandspridning begränsas (se BBR 21 – 5:535). Brandstoppet är testat för användning i luftspalter med ett fritt luftflöde på upp till 46mm och ger rätt installerat 30/60 minuter integritet och isolering.

Brandtätningen häftas fast direkt mot underlaget i luftspalten och tillåts sedan expandera upp till motytan. Det är viktigt att kringliggande material dimensioneras för den brandklass som skall uppfyllas. Produkten är testad för användning i konstruktioner av trä, murverk samt betong.

Eventuell skarvning av brandstoppet görs enkelt kant-i-kant, utan något överlapp. Brandtätningen levereras på rulle och klipps eller skärs enkelt till önskad längd för att passa mellan takstolarna. Brandstoppet installeras mellan takstolarna som takfotsventil.

Videon nedan visar hur man brandskyddar takfoten med Tenmat Ventilerade Brandstopp

Så här fungerar svällbandet
Tenmat Ventilerade Brandstopp

Produkten häftas, skruvas eller spikas fast direkt mot underlaget i luftspalten med fyra fästelement per meter.

Tenmat Ventilerade Brandstopp

Svällbandet expanderar 25-30 gånger sin egen tjocklek och är därmed förlåtande för ojämnheter i luftspalten.

Egenskaper
  • 30/60 minuter integritet och isolering
  • Utförligt testad
  • Kostnadseffektiv
  • Enkel att montera
  • Levereras på rulle (6,3m/rulle)
  • Kapas med kniv eller sax
  • Häftas fast mellan takstolar
  • Förlåtande för ojämnheter
Om Tenmat

Tenmat är en ledande tillverkare av specialiserade, högpresterande konstruktionsmaterial och komponenter med mer än 100 års erfarenhet. Tenmats produkter är alla utförligt brandtestade enligt Europeiska standarder.

Tenmat Ventilerade Brandstopp är bedömd och godkänd av Byggvarubedömningen, produkten är bedömd av Sundahus och den är godkänd för användning i svanenmärkta byggprojekt då den är listad i Svanen Husproduktportal.